Laksefiske - enkelt og åpent for de fleste
Laksefiske er sagnomsust og på mange måter betont med både frustrasjon og stor glede. Den ærverdige laksen har vært jaktet på i århundrer og mang en fisker har posert stolt foran et kamera med et prakteksemplar av trofelaksen.
Mange anser laksefiske som det aller mest spennende innen fiskesjangerne, og den rå styrken som laksen har kombinert med størrelsespotensialet og den «vitenskapen» man må inneha for å fange en laks gjør at mange fiskere har blitt hektet på laksefiske for evig.
Det er mange som tenker at laksefiske er en dyr hobby, og det er delvis riktig. Man kan bruke mye penger på topp utstyr og flere av de aller beste laksestrekkene i Norge er kun forbeholdt dem med tykk lommebok. Likevel, det er ikke nødvendig å bruke en formue på utstyr for å fange en laks, og heldigvis ser ikke laksen forskjell på verken stang, snelle eller bekledning når den svømmer rundt under vann. Og i mange av de norske lakseelvene er det fullt mulig å få seg dagskort for en hundrelapp eller to, eller et årskort for noen tusen.
Dermed blir ikke laksefiske så aldeles dyrt og er oppnåelig for de aller fleste. Det finnes totalt over 450 lakseelver i Norge og dermed vil de fleste av den norske befolkningen bo i en overkommelig avstand til sin nærmeste lakseelv.
Det er flere måter å fiske etter laks på, og de vanligste er fluefiske, sluk-/spinnerfiske, wobbler og markfiske. Mange sverger til den ene eller den andre måten å fiske på og ser nærmest ned på fiskere som ikke har den samme oppfatning, men den slags type «rivalisering» er trolig vanlig i ganske mange hobbyer og er som oftest mer en kime til morsomheter og uskyldig konkurranse enn noe annet.
For oss som selger fiskeutstyr er det helt likegyldig hva den enkelte sverger til – det er natur- og fiskeopplevelsen som er viktigst!
Litt om laksen og dens natur
Laksen kan bli over 20 kilo – og de aller største nærmere 30 kilo – og derfor er det viktig å ha litt solid utstyr selv om det er de færreste forunt å få oppleve et slikt beist. De minste laksene (kalt svidde, tert eller svele) er fra rundt ett kilo og opp til tre kilo og har som regel vært i havet ett år. Det regnes som mellomlaks (som da som regel har tilbrakt to år i havet) når fisken er mellom tre og syv kilo, mens storlaksen er over syv kilo og har tilbrakt tre år eller mer i havet.
Gjennomsnittsstørrelsen i mange elver i Norge ligger på tre til fire kilo, så det er denne størrelsen de fleste fiskerne får mest av. Likevel, ettersom sannsynligheten alltid vil være til stede for at den største storlaksen biter på er det viktig å ha en viss tyngde i utstyret slik at en klarer å kjøre fisken og å lande den til slutt.
Så hva er best av flue, sluk, spinner, wobbler eller mark? Tja, det er det nok mange som har en formening om, men det korte og riktige svaret er nok at det ikke er en fasit. Det som imidlertid er en sannhet er at laksen faktisk ikke tar til seg næring når den er i elva for å gyte. Og dermed faller mange av argumentene på sin egen urimelighet – laksen har ikke noen god grunn til å ta verken fluer, småfiskimitasjoner eller mark.
Trolig er det heller slik at det utstyret som blir presentert for den enten; 1) gir den gamle minner om at dette var noe spiselig slik at den hugger på refleks; 2) at den er nysgjerrig på dette som kommer flytende forbi; eller 3) at den er irritert og vil forsvare sin posisjon i elva mot det som kommer forbi. Både fluer, sluker, spinnere, wobblere og mark kan appellere til laksen på forskjellige måter og til forskjellige tider.
Fluefiske
For fluefiske så handler det om å presentere flua på en riktig måte i elva slik at den trigger en nysgjerrig laks. Dette krever selvsagt erfaring og presisjon, men det å få lagt sine første fluekast og starte med denne hobbyen er ikke for krevende. Vi i BUAS Outdoors arrangerer fluekastekurs lokalt i distriktet som du kan delta på, og hvis ikke finnes det mange Youtube-filmer der man kan lære det grunnleggende.
Det viktigste er imidlertid at utstyret tåler en storfisk og derfor anbefaler vi som regel tohånds fluestenger til laksefiske. Sjekk gjerne ut vårt utvalg av tohåndsstenger. En god snelle finner du her. Når det gjelder snøret så starter spolen med et godt backingsnøre, etterfulgt av fluesnøre og fortom. Fluesnørene deles i flyt, intermediate og synk alt etter hvor store vannmengder det er i elva og hvor langt ned man må for å komme ned til laksen. Tilsvarende på fortommer er det varierende grad av hvor fort de synker og her har vi en del alternativer. Ytterst setter man gjerne en meter eller to med vanlig sene, gjerne i tykkelse 0,42 til 0,46, og helt i enden henger selvsagt flua.
Det er utallige meninger om hvilke fluer som er best, men finn gjerne din favoritt blant vårt utvalg av laksefluer.
Slukfiske, spinnerfiske og wobbler
Slukfiskeren er tilsvarende avhengig av å ha en viss soliditet i utstyret slik at drømmefisken faktisk blir med hjem og ikke bare forblir nettopp det – en drømmefisk. Vi anbefaler en haspelstang som er minst ni fot (rundt tre meter) til laksefiske. Når det gjelder snelle er det forskjellige varianter, men utvalget vårt vil kunne dekke de fleste behov.
Det finnes to typer fiskesene, og de har forskjellige kvaliteter. Monosene er den tradisjonelle fiskesenen som tåler en del røff behandling rundt steiner, mens multifilament er tynnere og gjerne sterkere i slitestyrken, men tåler mindre igjen dersom den kommer borti en stein i elva. Lakseelvene har forskjellig grad av stein og hindringer og man må derfor nesten vurdere hvilken sene en skal velge ut fra hvor mye stein og skarpe hindring det er i elva di som laksen kan smette rundt.
En snaphvirvel er også godt å ha mellom senen og sluken/spinneren for å forhindre at ikke senen krøller seg opp og er helt ødelagt etter kjøring av en storlaks.
I enden av snøret skal en da selvsagt ha den beste sluken, spinneren eller wobbleren som er å oppdrive, og her er det også både en verden av muligheter og et uendelig antall meninger og synspunkter. Vi har gode erfaringer med Buch-slukene, Kleppesluken og Møresilda, mens på spinnersiden laksespinneren fra Elbe en absolutt nødvendighet. Spinneren kastes oppstrøms, gjerne i rundt 45 grader, og sveives inn med litt fart slik at bladet spinner mens den sveiper nede mot bunnen.
På wobblerfronten er det også en del å velge mellom, men felles for dem alle er at de er ganske lette og dermed ikke så godt å kaste langt med. Men prøv gjerne noen fra vårt utvalg av wobblere til laksefiske, og dra dem gjerne inn rykkvis slik at de «stuper» ned mot laksen som da virkelig får seg en overraskelse fra overflaten.
Markfiske
Markfiskeren kan ofte bruke mye av det samme utstyret som slukfiskeren, men enkelte velger ofte en egen markfiskestang hvor tuppen er mer følsom. Ellers kan det være en fordel å ha enda litt sterkere sene ettersom man lettere setter seg fast i bunn ved markfiske.
Det finnes flere måter å fiske med mark på, der både mark med dupp og mark med søkke er vanlig avhengig av vannforholdene der du fisker. Bruk gjerne en solid treblekrok og et godt søkke eller dupp, men knytt dem opp med en god oterhvirvel slik at søkket ledes en annen vei enn kroken med mark. Og marken kan du enten kjøpe i lokalene hos oss på Ålgård (dette er ferskvare som vi dessverre ikke sender) eller grave dem fram i din egen hage.