Skal du ta jegeprøven?

Alle som har tenkt seg på jakt i Norge må gjennomføre jegerprøven først. Dette gjelder all viltjakt. Dersom du har tenkt å jakte på storvilt med rifle må du bestå skyteprøve for storviltjegere i tillegg. Aldersgrensen for å ta jegerprøven er det kalenderåret man fyller 14 år.

Denne artikkelen vil gi deg en grundig oversikt over hva jegerprøven innebærer, hvordan du forbereder deg, og hvordan du kan melde deg opp til kurs.

Krav for å ta jegerprøven

Jegerprøven er et 30 timer langt kurs og består av både en teoretisk del og en praktisk del. I den teoretiske delen gjennomgås temaer som historikk, etikk, lovverket rundt jakt og skyting, kunnskap om de forskjellige artene og hvordan man jakter samt jakthunder, ettersøk av skadde dyr og behandling av felt dyr.

 

Eksamensprøven er på 50 spørsmål på 50 minutter, og man må ha minst 40 riktige for å bestå testen.

 

Den praktiske delen av jegerprøven må gjennomføres, men det stilles ikke krav til presisjonsoppnåelse for å få bestått. I de fleste områder skal de gjennomgås 15 skudd med rifle og 25 skudd med hagle.

Ved skyteprøven for storvilt er det imidlertid krav om et visst presisjonsnivå før man består, men med litt trening vil de fleste kunne klare kravene. Skyteprøven må avlegges om man skal skyte storvilt med rifle, men for jakt på dyr som rådyr, villsvin, jerv og gaupe vil det kunne brukes hagle om ønskelig og dermed ikke være krav om avlagt skyteprøve.

Hvem må ta jegerprøven?

Alle som ønsker å drive med jakt i Norge og er født etter 1. september 1971, må ta jegerprøven. Dette gjelder uavhengig av hvilken type jakt du ønsker å drive med, enten det er småviltjakt eller storviltjakt.

Skyteprøven for storviltjegere

Selve skyteprøven kan kun tas etter at det er avlagt minimum 30 treningsskudd på blink fordelt over minst to dager. Deretter gjennomføres selve skyteprøven hvor man da skal avfyre fem skudd mot stillestående typegodkjent dyrefigur på en avstand på 100 meter, der alle fem skudd må treffe innenfor et oppmerket felt med en radius på 30 cm. Skuddene må gjennomføres med jaktammunisjon med ekspanderende prosjektil.

Slik er jegerprøven bygget opp

Teoretisk undervisning: Dette inkluderer en rekke temaer som jaktformer, lovverk, dyreatferd og sikkerhet. Du vil også lære om hvordan du bruker jaktvåpen korrekt.

2.   Praktisk trening: Her får du muligheten til å prøve deg på skytebanen, samt øve på håndtering av våpen og sikker jaktpraksis.

3.   Avsluttende eksamen: Etter å ha fullført kurset, må du bestå en teoretisk prøve. Denne består av 50 flervalgsspørsmål, hvorav du må ha minst 40 riktige for å bestå.

Tips for å bestå jegerprøven

Å bestå jegerprøven kan virke utfordrende, men med riktig forberedelse er det fullt oppnåelig. Her er noen tips som kan hjelpe deg:

·       Forbered deg godt: Les pensum nøye og sørg for å forstå viktige begreper som viltforvaltning, artskunnskap og lover om jakt. Mange finner det nyttig å se videoer eller delta i diskusjonsgrupper for å få ekstra innsikt.

·       Delta aktivt i kurset: Jo mer engasjert du er under undervisningen og de praktiske øvelsene, desto bedre vil du forstå det du lærer.

·       Øv på eksamensspørsmål: Flere nettsider tilbyr øvingsprøver som kan gi deg en pekepinn på hva slags spørsmål du vil møte under den faktiske prøven. Dette er en fin måte å teste deg selv på før eksamen.

·       Vær trygg på skytebanen: Prøv å bruke tid på å trene på skyting, da dette vil gi deg selvtilliten du trenger når du skal jakte.

Hva skjer etter jegerprøven?

Når du har bestått jegerprøven, blir du registrert i jegerregisteret, som administreres av miljødirektoratet. Her vil all relevant informasjon om din jegerstatus være oppført. Du kan også laste ned ditt jegeravgiftskort, som må betales årlig for å kunne jakte lovlig i Norge. 

Hvor kan jeg melde meg på jegerprøvekurs?

Du kan melde deg på kurs hos en av dine nærmeste lokalforeninger. Bor du i Rogaland arrangerer Rogaland veidemann og viltstell forening jevnlig lokale jegerprøvekurs i områdene rundt Sandnes, Stavanger, Jæren og Sola. Kursene går over to helger, og vi anbefaler at du melder deg på tidlig da det blir fort fullt.

 

Ekstra fordeler: Deltakere på våre kurs får også eksklusive tilbud på våpen og utstyr hos Buas Outdoors, noe som kan være svært nyttig for nybegynnere. 

 

Kontakt oss for mer informasjon

Ta gjerne også en god titt på sidene til Miljødirektoratet hvor du vil finne det meste av det som er nyttig å vite om det formelle rundt jakt. Her vil du finne informasjon om lover, regler, jegeravgift, jakt- og fangsttider, våpen og ammunisjon samt melding av utbytte fra jakta. Dette er svært nyttige sider for både erfarne og uerfarne jegere.

 

 

Jegerprøven er ditt første steg mot en spennende jaktopplevelse i Norge. Med riktig forberedelse og en dyp respekt for naturen kan du bestå prøven og bli en trygg og ansvarlig jeger. Husk å sette deg godt inn i pensum, delta aktivt på kurs, og bruk tiden på å øve deg praktisk, så er du på god vei til å bestå med glans!

 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.