Alle som har tenkt seg på jakt i Norge må gjennomføre jegerprøven først. Dette gjelder all viltjakt. Dersom du har tenkt å jakte på storvilt med rifle må du bestå skyteprøve for storviltjegere i tillegg. Aldersgrensen for å ta jegerprøven er det kalenderåret man fyller 14 år.

Jegerprøven er et 30 timer langt kurs og består av både en teoretisk del og en praktisk del. I den teoretiske delen gjennomgås temaer som historikk, etikk, lovverket rundt jakt og skyting, kunnskap om de forskjellige artene og hvordan man jakter samt jakthunder, ettersøk av skadde dyr og behandling av felt dyr.

Eksamensprøven er på 50 spørsmål på 50 minutter, og man må ha minst 40 riktige for å bestå testen.

Den praktiske delen av jegerprøven må gjennomføres, men det stilles ikke krav til presisjonsoppnåelse for å få bestått. I de fleste områder skal de gjennomgås 15 skudd med rifle og 25 skudd med hagle.

Ved skyteprøven for storvilt er det imidlertid krav om et visst presisjonsnivå før man består, men med litt trening vil de fleste kunne klare kravene. Skyteprøven må avlegges om man skal skyte storvilt med rifle, men for jakt på dyr som rådyr, villsvin, jerv og gaupe vil det kunne brukes hagle om ønskelig og dermed ikke være krav om avlagt skyteprøve.

Selve skyteprøven kan kun tas etter at det er avlagt minimum 30 treningsskudd på blink fordelt over minst to dager. Deretter gjennomføres selve skyteprøven hvor man da skal avfyre fem skudd mot stillestående typegodkjent dyrefigur på en avstand på 100 meter, der alle fem skudd må treffe innenfor et oppmerket felt med en radius på 30 cm. Skuddene må gjennomføres med jaktammunisjon med ekspanderende prosjektil.

Ta gjerne kontakt med oss for mer detaljer om hvordan jegerprøven gjennomføres, hvor du kan melde deg opp og hvordan ha best mulige forutsetninger for å lykkes på prøven. Våre ansatte er selv instruktører og vi har mange kontakter som bistår på dette feltet. Vi har hjulpet mange kunder opp gjennom årene, både før, under og etter kurset.

Ta gjerne også en god titt på sidene til Miljødirektoratet hvor du vil finne det meste av det som er nyttig å vite om det formelle rundt jakt. Her vil du finne informasjon om lover, regler, jegeravgift, jakt- og fangsttider, våpen og ammunisjon samt melding av utbytte fra jakta. Dette er svært nyttige sider for både erfarne og uerfarne jegere.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.