Ande- og gåsejakt er spennende og givende jaktformer! Det kan være et vrient dyr å få has på – og smygjakt er nærmest umulig på disse dyrene. Den beste måten er å ligge gjemt i terrenget og vente på dyret. Og med litt øving og den rette teknikken er det fullt mulig å få skutt godt med dyr på de rette plassene.
Litt lokalkunnskap er selvsagt bra å ha, men ellers er det stort sett lokkeutstyr, litt Rambo-kamuflasje og en dose tålmodighet som er de essensielle ingrediensene.
Ender er skeptiske dyr! De har et utrolig godt syn og kan se selv den minste bevegelse fra avstand. Ha derfor fokus på så lite bevegelse som mulig og hold kroppen lavt slik at kroppen og silhuetten din ikke synes.
Kamuflasjeklær og gjerne også et kamuflasjenett er svært nyttig – og husk også alt av hud som synes, både hender, ansikt og isse. Det skal ikke mye til før endene velger å ikke lande hos deg, eller at du skremmer bort én fugl – og dermed som regel hele gjengen! Og da kan det ta litt tid før neste sjanse dukker opp…
Har du mulighet og innpass nok hos gårdeierne er det fint om du får bygget noe permanent skjulested på jaktplassen som fuglene da blir vant med at eksisterer i terrenget. Hvis ikke gjelder det å være tidlig ute på jaktdagen og forberede seg på en time eller så med venting til fuglen er fortrolig med at landingsplassen er «trygg».
Hva plassering i terrenget angår, så tenk gjerne på hvordan en and vil vurdere situasjonen. Ville du ha landet i åpent terreng med god oversikt eller tett inn mot kratt, busker og trær hvor rovdyr vil kunne gjemme seg? Så plasser deg gjerne midt ute i åpent landskap, men hold deg så lavt i terrenget som mulig.
Ender og gås jaktes best om morgenen og i skumringen om kvelden, og gjerne i dårlig vær med litt regn, blest og vind eller tåke og dis. Da flyr endene lavt og lander oftere dit du vil. Høsten er en perfekt tid hvor uvær og regn ofte danner større dammer og vannområder på jordbruksarealer, og dit trekker endene på denne tiden. Da handler det om å finne de riktige trekkrutene og -plassene.
Bruk gjerne en andelokk for å simulere andelyder og tiltrekke deg overflygende eller nære ender. Det er ikke noe som er så spennende som å oppnå kontakt og «prate» med en and i nærheten. Og får man kontakt vil sjansen for at de lander hos deg være betydelig større.
Det er også viktig å sette ut godt med lokkefugler, gjerne opp mot 30 til 50 lokkefugler. Det er nesten slik at jo flere, jo bedre. Endene er flokkdyr, og når de er i nærheten av andre fugler føler de seg tryggere.
Legg lokkefuglene gjerne i en V- eller U-formasjon slik at de danner en god landingsplass for innkommende ender som da ofte lander inn i formasjonen du har laget.
Ender lander som regel mot vinden, altså i motvind. Det er greit å tenke på når du lager lokkefuglformasjonen. Og plasser deg gjerne 10-20 meter unna innflygingsbanen med ryggen til vinden slik at du har godt skuddhold. For det er best å være så nær fuglen som mulig når den kommer flygende – det er jo ikke de letteste dyrene å treffe på grunn av størrelsen!
Hvis du har plassert deg riktig og lykkes med å tiltrekke deg fugl vil du da ha ender som kommer nesten direkte mot deg. Men det er viktig å ikke fyre av for tidlig! Du skal være en god skytter for å treffe disse på lang avstand, så vent heller til de bremser opp og gjør klar til landing. Da har fuglen lavere fart og du får best skuddflate å treffe på, og det blir lettest å få inn et dødelig skudd. En god skuddavstand er gjerne på maksimalt 25 meter. Sjekk ut vårt utvalg av gode hagler til andejakta eller ta kontakt med oss for råd.
Lykke til, og husk å ha alt det praktiske på plass av jaktkort og tillatelser fra grunneier! Les også gjerne på Miljødirektoratets sider for jakttider og annet praktisk informasjon.