Det har vært en «snakkis» de siste årene om blyforbud innen både jakt og fiske, og det har vært knyttet spenning til hvordan dette vil slå ut spesielt for jaktfolket og deres valg av ammunisjon. Kreftene er definitivt i sving i det politiske livet i EU omkring blyforbud, og denne våren har det kommet noen nye føringer som også gjelder Norge.

Hvorfor er det fælt med bly da? Jo, bly er bortimot som gift å regne og når dette kommer i naturen (enten i mark eller vann) så vil dyrearter kunne få i seg bly og få blyforgiftning. Det kan også ha noe å si for oss jegere som spiser mye viltkjøtt og at dermed også kan være uheldig for mennesker som kan risikere å få blyforgiftning. Det er der den store fordelen med homogene/blyfrie kuler ligger.

Tidligere var kravet til prosjektilene på storviltammunisjon todelt, det gikk da på kulevekt og da var minimumskravet på storvilt 9 gram (139 grains). Nå har myndighetene fjernet dette og heller besluttet at det er kaliber som er avgjørende, og minste tillatte kaliber er nå 6,5. De har også delt inn kravet på kulevekt i to grupper slik som de gjorde før, men nå er det i stedet delt på om det er blykjerne eller om det er en homogen kule uten blykjerne.

Homogen i denne forstand betyr at det er en kobberkule som ikke inneholder bly. Et dyr skutt med en homogen kule vil da gjøre at du ikke får blyavsetninger i kjøttet, og en del viltslakteri vil trolig etter hvert ikke kunne godta kjøtt som er skutt med blyammunisjon og de vil gjerne kreve at homogene kuler er benyttet.

Problemet med den tidligere paragrafen i forskriften var at en del kaliber ville blitt ulovlige hvis vi skulle gått helt over til homogene kuler, og det skal jo også sies i denne sammenheng at det er et fullt blyforbud som faktisk ligger og lurer litt i horisonten her. Men myndighetene har klart å løse dette midlertidig ved å si at minste tillatte kaliber nå er 6,5. De har i tillegg senket kravet til kulevekt på homogene kuler samt at de har senket kravet til anslagsenergi. Dette gjør at man kan bruke homogene kuler fra 6,5 og oppover og fortsatt holde kravet innenfor lovligheten.

Slik som det er nå, så har vi altså fortsatt lov til å bruke bly i rifleammunisjon, der er det ingen begrensning i det hele tatt. Likevel, det jobbes i EU om å få mer begrensninger når det kommer til bruken av bly i både jakt, generell skyting, fiske og diverse andre aktiviteter ute i naturen. Og da må alle jaktfolk og skyttere over på homogene kuler. Dette er jo selvsagt fortsatt høyst usikkert, men det ser ut til å gå mot et totalt blyforbud innen 2026. Før eller senere skal bly sannsynligvis helt bort fra jakt og fiske.

Det finnes jo en del forskjellige homogene kuler på markedet allerede i dag. Noen kommer i ferdigladet ammunisjon slik som Norma og en del andre, og så har du en del til hjemmelading slik som Peregrine-kulene som kun finnes på hjemmelading foreløpig. Der skiller det egentlig på to typer; de som er presset og de som er dreid. Det er de dreide som blir regnet som premiumkuler ettersom du kan få litt ujevn tetthet når du presser kulene kontra når du dreier dem.

Man kan altså kjøpe ferdigkuler den dag i dag og prismessig ligger man i grunnen nokså likt de tradisjonelle kulene. Noen er faktisk også noe rimeligere enn de dyreste premium blykulene. Det er altså ikke all verden i prisforskjell, og for den vanlige hobbyjegeren er det trolig bare til å gå over til homogene kuler allerede nå ettersom prisen er den samme og forbudet mest sannsynlig kommer.

Det eneste man bør tenke på når man skal gå over til homogene kuler er at en homogen kule kan oppføre seg noe ulikt en blykule når det kommer til ekspansjon, så her er hastighet viktig for å få den rette ekspansjonen på kula. Og hastigheten påvirkes av ladningen. Du kan dermed oppleve at du kommer borti en ammunisjon som fungerer veldig fint på for eksempel 100 meter, mens på 200 meter har du faktisk for lav hastighet til at du får en god ekspansjon. Den er med andre ord veldig ømfintlig for hastigheten i innslaget.

Ulempen med at kula ikke ekspanderer godt nok er at kula da kan gå rett gjennom dyret. Du får da kun en liten blødning, mindre sjokkeffekt og sårkanalen i dyret er selvsagt mye mindre. Med homogene kuler har du i utgangspunktet en mye mindre ekspansjon enn det du vil ha i en kule med blykjerne ettersom blyet er så mykt at det vrenger seg rett rundt. Dette gjør ikke kobberkulene på samme måte. Hvis du da plutselig får en enda mindre ekspansjon vil du få en lang blødningstid og dyret vil springe langt før det legger seg. Så lenge skuddet er satt riktig kan det for så vidt gå greit, men dyret lider unødvendig av dette og du må gjerne gå 150-200 meter før du finner dyret.

Det er her vår jobb som fagfolk kommer inn der vi gir råd, og i tillegg er det viktig å få testskutt skikkelig og får god dokumentasjon på det når du velger en homogen kule. Hvis du for eksempel driver med jakt på litt lengre hold der du skyter ut til 3-400 meters skuddhold så vil sannsynligvis ikke standardammunisjonen i homogene kuler ekspandere godt nok på de avstandene. Og da må du mest sannsynlig lade selv for å skreddersy ammunisjonen.

For de som lager kuler selv, hvor vanskelig er så dette? Det korte svaret er at hjemmelading er både gøy og overkommelig, både pris- og kompetansemessig. Man behøver et «starter kit», og da gjerne det minste som vi kaller for énstasjonspresse. Det er det de fleste starter med. Med denne pressa får man gjort alle prosessene hver for seg slik at du lærer de forskjellige prosessene før man eventuelt går over til litt større utstyr. Denne pressen kan kjøpes på nett og koster ned mot 2-2.500,- for et komplett sett. Så for rundt 2.500,- har du maskinen du trenger til å komme i gang med hjemmelading, og deretter behøver du bare krutt, hylser, tennhetter og kuler.

Det finnes selvsagt bruksanvisninger og YouTube-filmer på nett som man kan se på med tanke på å lære hvordan man lager sine egne kuler, men vi anbefaler å kaste seg på et ladekurs for å få en solid innføring i hvordan man hjemmelader. Det er også fint om du kjenner noen med erfaring innen hjemmelading slik at man får sett på og lært litt fra andre som gjør dette. Sjekk også ut hjemmesiden til Peregrine Norge AS for mer informasjon om dem og kulene fra Peregrine.

Når det gjelder hvilken type krutt og kuler man behøver, så er du selvsagt hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i butikken for råd. Da forteller du oss bare hvilken kaliber du skal lade, og så finner vi den kruttypen du skal ha i forhold til kulevekt og så videre.

Lykke til med hjemmeladingen!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.