Rådyrjakt - jakt med raske briller...
Rådyr er kvikke dyr – de har en høy toppfart og kan snu nærmest på en femøring! Det er derfor ikke uten grunn at det fra tid til annen foregår diskusjoner om andelen skadeskutte dyr og reguleringer av rådyrjakta. De er små og jammen ikke lette å treffe når de er i bevegelse.
Men like fullt er det er fryd å jakte på rådyr. Rådyrjakta foregår stort sett i hele Norge, men det er riktignok enkelte steder hvor bestanden er for lav til at jakt tillates. Rådyr kan jaktes på alene (man behøver ikke å være på et jaktlag) og selve dyret er av en jegervennlig størrelse når man skal frakte det tilbake til bilen. Slaktemessig har det også en brukervennlig størrelse, og om kona tillater det kan det faktisk gjøres på et normalt stort kjøkken.
Det er flere måter å jakte rådyr på, og både snikjakt, posteringsjakt, drivjakt og jakt med hund er vanlig. De er nok imidlertid lettest å felle for nybegynnere om en sniker seg innpå eller ligger på post på velkjente rådyrplasser ettersom dyrets fart har en viss betydning for suksessraten.
Når foregår rådyrjakta?
Den generelle rådyrjakta begynner 25. september, men det er lov å jakte på bukker helt fra 10. august av. I denne tidlige perioden er det kun tillatt med rifle, og dyret skal ha gevir. Hund er kun tillatt fra 25. september.
Men bruk gjerne tiden både om sommeren og i perioden fram til 25. september på å gjøre deg kjent i terrenget. Ser du dyr om sommeren er det stor sannsynlighet for at de vil være på akkurat de samme plassene etter at kalenderen har bikket rådyrjakttid.
Når du har fått tilgang til et rådyrterreng er det viktig å forsøke å få innhentet så mye som mulig av lokalkunnskap fra grunneier og/eller andre lokale jegere. Det å få vite hvor tråkkene er og hva som er bra plasser er svært nyttig, men tenk gjerne litt utenfor boksen selv også – man slutter aldri å bli overrasket over hvor dyret beveger seg.
Den beste tiden på døgnet er tidlig morgen og seint på kvelden – det er da rådyret er mest aktivt. Tenk for all del lukt og vindretning når du går i terrenget – og det er ikke noe poeng i å svinse rundt i samme område for lenge, rådyret vil raskt kjenne lukten av deg om du ikke er forsiktig. Skal du ligge på post bør du gjøre posten klar dagen i forveien. Du bør ikke styre rundt på postområdet samme dag som du skal jakte, og forsøk også å komme deg til post på en så smidig og stille måte som mulig.
Det viktigste er imidlertid å bevege seg rolig, tenke vindretning og være så stille som mulig! Rådyr har gode sanser og oppfatter både bevegelse, lyder og lukt svært godt. Skal du på smygjakt eller posteringsjakt faller sjansene for suksess dramatisk om du skråler og vralter rundt som på et veldynket julebord…
Hva slags utstyr trenger du til rådyrjakt?
Bruk gjerne rådyrlokk for å tiltrekke deg rådyr i nærheten, spesielt i den første tiden av bukkejakta. En god rådyrlokk kan være som en magnet på bukker i brunst og gjøre jakta di vesentlig mer suksessfull. Og kamuflasjeutstyr kommer også godt med for å redusere faren for å bli oppdaget.
Under smygjakt jakter man altså etter rådyret selv – man smyger seg innpå. Det fordrer selvsagt en del kjennskap til plassen og at du vet hvor rådyrene pleier å være. Det omvendte er posteringsjakt hvor man sitter og venter på velkjente plasser til det kommer dyr. Begge former er bra når det gjelder treffsikkerhet ettersom man da ofte har et dyr som går rolig eller står stille, noe som selvsagt gjør det vesentlig lettere å treffe med skuddet.
Jakt med halsende hund (kun små hunder er tillatt) på rådyr er imidlertid en like spennende jaktform hvor hunden ved hjelp av halsing/los driver viltet. Jaktformen foregår ved at en posterer på tråkk en på forhånd er kjent med at dyrene som oftest bruker, før hundefører så slipper løs hunden som starter søk etter spor. Hunden starter da å halse/lose i det den finner ferske spor. Viltet vil da "ture" rundt i terrenget med hunden liggende opptil 30 minutter bak. Denne jaktformen kan ofte gi skuddsjanser på korte hold, men vær forberedt på at du kanskje må skyte et dyr i fart – noe som krever en viss skyteerfaring.
Foruten gode jaktklær og et godt våpen er det en del utstyr som kan være viktig å ha med seg. Både kniv, dragsele til vilt, en jaktradio, hundepeiler og GPS er greit å ta med, og glem ikke en god drikkekopp og termos med noe varmt i.
Og skyt gjerne reven om du ser den under rådyrjakta! Det er godt viltstell for de kommende sesongene. Reven tar mange rådyrkje og spesielt bukkekje, så jo færre rev i skogen, jo flere rådyr til neste sesong med rådyrjakt. I tillegg er det skuddpremie på rev mange plasser slik at du får dekket inn noe av utgiftene med jakta i samme slengen - noe som ofte faller i god smak i heimen...
Sist, men ikke minst; ha orden i sysakene med jaktkort og tillatelser fra både grunneier og myndigheter. Sett deg helst også inn i eiendomsgrensene hvor du jakter slik at du ikke tråkker inn i feil terreng. Du trenger også en ettersøksavtale for jakt etter rådyr, og avtalen gjennom Sporio dekker store deler av landet.