Ørreten er en luring av en fisk! Den er ikke lett å få has på, og jo større den er jo smartere er den – noe som jo ikke er helt ulogisk når man tenker over det. Det kan være lett å fange en del små stekeørret i overbefolkede vann, men det kreves både list og klokskap for å fange de aller største.

Heldigvis er det ikke en umenneskelig oppgave, og mange fiskere sverger til denne type fiske. Alt fra å finne det aller hemmeligste ørretvannet langt oppe på vidda – gjerne alene og med telt, sovepose og stjerneklar himmel i skumringen – til det å finkjemme mageinnhold og studere klekking og regelmessigheten i ørretens vakadferd når den spiser, eller å tråle timesvis med båt med trollingutstyr slepende etter på Norges største innsjøer.

For mange er det å fiske etter ørret en stor lidenskap og i kombinasjon med naturskjønne omgivelser blant alt det vakre Norge kan tilby av skog, mark og vidde, er det ikke uforståelig i det hele tatt at ørretfiske kan appellere til så mange.

De aller fleste ørreter som fanges i Norge er gjerne bare noen hundre gram, men det finnes mange godt bevarte hemmeligheter av vann og større tjern der størrelsen kryper både opp til og godt over kilosgrensen. Og de aller største eksemplarene blir gjerne mellom fem og ti kilo, men da snakker vi gjerne større innsjøer med gode matforhold og gytemuligheter i tilstøtende elver.

Likevel, for de aller fleste ørretfiskerne er det naturlig å ha et sett med utstyr som ikke er for tungt og solid – man behøver jo ikke å skyte spurv med kanoner heller.

Ørreten er en sky fisk og liker ikke mennesker (hvem gjør vel i grunnen det av fiskearter?). Det kan derfor være fornuftig å tilnærme seg fisket med en viss varsomhet. Laksen tåler for eksempel en del støy og uro, men dagens ørretfiske kan være helt ødelagt dersom man er for høylytt eller står på de høyeste punktene langs vannet slik at fisken ser skyggene. Det er derfor viktig å tenke som en jeger, liste seg fram og sørge for at overraskelsesmomentet er intakt under fisket.

Den beste tiden i døgnet er nok kveldstiden eller tidlig morgen. Det er da ørreten spiser og er mest aktiv. Likevel, man kan i grunnen fange ørret når som helst på dagen, og det er også avhengig av når insektene klekker og hva slags aktivitet insektene har.

Regnvær er å foretrekke framfor steikende sol, og litt vind som gir bølger på vannet er heller ikke å forakte. Det er imidlertid slik at man trolig vil aldri få helt hundre prosent topp forhold samtidig som man har lomma full av flaks, og det skader jo aldri å ta noen kast selv i de verste forholdene – man vet jo aldri når det lurer en sulten storørret i vannet.

Ørreten kan fanges på det meste av utstyr, men grovt sett er det fluefiske, slukfiske og markfiske som er vanligst. For mange er det fluefiskekunsten som er den tiltrekkende faktoren, og da gjerne i kombinasjon med å vurdere klekkingen av de forskjellige insektstypene. Vi går ikke inn på dette her, men det finnes godt med lektyre på nettet som dekker dette.

Fluefiske etter ørret er imidlertid en populær sport og det kan være en kjærkommen type fiske både for dem som generelt sett liker å sveipe med fluestanga, men også for den hardbarkede laksefiskeren som trenger å svinge flua i mer enn det laksesesongen varer.

Fluefiske

Det holder lenge nok med en enhånds fluestang for den vanlige ørretfiskeren, og hvis man normalt holder seg til vann som ikke huser de aller største ørretene kan man også gå for de laveste klassene av stenger. Dette blir imidlertid litt smak og behag, noen foretrekker at det er litt å «holde i» mens andre igjen liker at utstyret er så lett og lite som mulig – gjerne ettersom en er på tur i fjellet med fiskesakene.

En god fluestang finner du i sortimentet her, og gjerne i kombinasjon med en snelle fra fluesnellene våreBacking og flytesnøre er nødvendig, samt fortom. Noen gode fluer til ørretens matfat finner du i vårt utvalg av ørretfluer. Og det er selvsagt fullt mulig å fiske etter ørret med flue og dupp, altså at man bruker en helt vanlig haspelstang der duppen er kastevekten og hvor flua danser bak duppen med en drøy meter med sene (det går også helt fint å ha flua et stykke foran duppen).

Sluk- og spinnerfiske

Slukstengene som ørretfiskeren bruker er heller ikke av de kraftigste slagene, og en liten teleskopstang passer jo godt til fjellturen og er i grunnen godt nok for mange forhold. Ønsker du litt mer rygg i stangen og ikke er avhengig av at den er så liten som mulig er en mer tradisjonell haspelstang et godt alternativ. Og en god snelle til en fornuftig pris finner du i vårt utvalg av sneller til haspelfiske.

Hva fiskesene angår, så behøver man ikke gå lenger opp enn 0,30-0,32 i tykkelse, men dog litt avhengig av om det er storørret eller andre storfisk der du er. Og av gode ørretsluker anbefaler vi som regel Sølvkroken sin Spesial, Aura Lillauren, en liten Møresilda eller ganske enkelt en Møreungen – da gjerne i litt små størrelser. Av spinnere – som kan være vel så effektivt på ørreten som en tradisjonell sluk – er det også en del å velge mellom, men blant de vi selger mest av er Bluefox Vibrax og Spesial Spinner.

Markfiske

Markfiske etter ørret kan være både en avslappende og en spennende affære. Man kan fiske med forskjellig agn og på varierte måter, men det å slenge ut en dupp med en senestump og en markkrok i enden etterfulgt av å sløve langs vannkanten i sola mens en nyter naturen kan være en riktig så fortryllende sommeropplevelse. Prøv gjerne en dupp av en grei størrelse kombinert med en meter med sene etter duppen og en liten markkrok med en deilig og forlokkende nygravd mark i enden – det kan gi en opplevelse for både deg og ørreten...

Lykke til, og skitt fiske!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.