Ørreten er en sky fisk og liker ikke mennesker (hvem gjør vel i grunnen det av fiskearter?). Det kan derfor være fornuftig å tilnærme seg fisket med en viss varsomhet. Laksen tåler for eksempel en del støy og uro, men dagens ørretfiske kan være helt ødelagt dersom man er for høylytt eller står på de høyeste punktene langs vannet slik at fisken ser skyggene. Det er derfor viktig å tenke som en jeger, liste seg fram og sørge for at overraskelsesmomentet er intakt under fisket.
Den beste tiden i døgnet er nok kveldstiden eller tidlig morgen. Det er da ørreten spiser og er mest aktiv. Likevel, man kan i grunnen fange ørret når som helst på dagen, og det er også avhengig av når insektene klekker og hva slags aktivitet insektene har.
Regnvær er å foretrekke framfor steikende sol, og litt vind som gir bølger på vannet er heller ikke å forakte. Det er imidlertid slik at man trolig vil aldri få helt hundre prosent topp forhold samtidig som man har lomma full av flaks, og det skader jo aldri å ta noen kast selv i de verste forholdene – man vet jo aldri når det lurer en sulten storørret i vannet.
Ørreten kan fanges på det meste av utstyr, men grovt sett er det fluefiske, slukfiske og markfiske som er vanligst. For mange er det fluefiskekunsten som er den tiltrekkende faktoren, og da gjerne i kombinasjon med å vurdere klekkingen av de forskjellige insektstypene. Vi går ikke inn på dette her, men det finnes godt med lektyre på nettet som dekker dette.
Fluefiske etter ørret er imidlertid en populær sport og det kan være en kjærkommen type fiske både for dem som generelt sett liker å sveipe med fluestanga, men også for den hardbarkede laksefiskeren som trenger å svinge flua i mer enn det laksesesongen varer.