Reinsdyra og deres natur

Jakt på reinsdyr – eller villrein om du vil – er det mange som sverger til. Det er et fascinerende skue å iaktta en villreinflokk, og å vite at om man smyger seg riktig fram og får gode skuddforhold er det en ganske så givende mestringsfølelse å felle dette flotte dyret.

Villreinen har en stolt tradisjon i Norge og den har vært jaktet på siden pil-og-bue-alderen. Heldigvis har vi bedre utstyr nå, men teknikkene er i stor grad de samme – det handler om å overliste reinen og sette inn nådeskuddet.

Reinen har gode vilkår i Norge og få norske rovdyr som fiender. Det er i all hovedsak jakt som er dødsårsak for villreinen i Norge, og det er en praktisk måte å forvalte stammen på. Villreinen spiser gress, urter, lav og mose, og dersom bestanden blir for stor kan det rett og slett bli for lite mat for dyrene og for svak vegetasjon i området.

Reinen beveger seg mye, har et svært godt syn og en formidabel luktesans. Dette gjør det krevende å komme inn på skuddhold på en villrein – noe som nettopp er årsakene til at mange synes villreinjakt er den mest spennende jakta.

Reinen går som regel i flokk, og dermed er det mer sannsynlig at du får et dyr i god skuddposisjon. Likevel, ulempen er at man også må tenke på dyr i bakgrunnen og nærheten for å unngå skadeskyting. De fleste prosjektiler vil trenge gjennom dyret du skyter på, og dermed er det fare for å skade et dyr som står bak. I tillegg kan du oppleve at prosjektilet treffer stein og endrer retning, noe som også gir en fare for skadeskyting.

Husk på å minimere alt av bevegelser og ikke minst lukt og vindretning – gå alltid mot vinden om du skal nærme deg et dyr. Likevel, det samme gjør ofte reinen når den trekker, så det kan være utfordrende å finne en god retning og posisjon.

Tenk gjerne også på hvordan vinden har vært i dagene forut for jakta di. Har det blåst vind fra nord vil det være en viss sannsynlighet for at reinen også har beveget seg mot nord i jaktterrenget ditt og at det er større sjanse for å møte på dyr der.

Forskjellige jaktformer

Den mest vanlige jaktformen for rein er smygjakt, men også postjakt er aktuelt. En god kikkert er viktig å ha med seg, for om man oppdager reinen før den oppdager deg er sjansene for suksess vesentlig styrket. Dermed kan man smyge seg innpå og/eller forutse hvor og når de kommer luskende, og deretter sette det viktige skuddet som gjør dagen komplett. Bruk gjerne også en avstandsmåler for å bedømme avstanden for skuddet.

Tenk også over om du har oppdaget alle dyrene i flokken. Om man har sett seg ut ett eller flere dyr, så er det en viss risiko for at man overrumpler andre reinsdyr som hører til samme flokken, men som blir støkket når du smyger deg innpå rett og slett fordi du ikke oppdaget dem.

Jegere som driver med posteringsjakt, jakter etter dyrenes trekkruter eller kjente områder. Likevel, det er mest vanlig med postjakt etter at man har observert en flokk med trekkende rein. Da kan en velge seg ut en post som ligger i retningen som reinen beveger seg og vente på den perfekte muligheten.

Skuddtrening er viktig for å bli en god reinjeger, og statistikken viser klart at noen hundre ekstra treningsskudd – og da gjerne i den naturlige stillingen som man vil innta når man er på reell jakt – forbedrer prestasjonen i felten betraktelig. Ingen bør skyte på dyr som løper, og urutinerte skyttere bør unngå å skyte på dyr i bevegelse ettersom skadeskuddstatistikken her er svært dårlig.

Avstand til dyret når skuddet går bør være rundt 50 meter for at sannsynligheten for skadeskudd skal være godt nok redusert, og man bør definitivt unngå avstander som er lenger enn 120-150 meter.

Hva trenger jeg av utstyr til reinsdyrjakt?

Det er viktig å velge et godt skytevåpen for reinsdyrjakta, og en god rifle som du kan stole på og som leverer varene er viktig – det er ikke sikkert det blir mange ganger du kommer på skuddhold av en villrein. Kikk gjerne på vårt utvalg av rifler, men aller helst, ta kontakt med oss for å få litt grundig rådgivning rundt valget.

Bekledning er selvsagt også viktig å ta seriøst om en skal traske rundt eller sitte/ligge timevis på post på vidda i høstværet. Kikk derfor på vårt utvalg av underbekledning og andre jaktklær, samt ta en titt på litt tips og råd om bekledning for jakt og villmark.

Husk også på å sette deg godt inn i hvordan de forskjellige typene rein ser ut. Du har som regel fellingstillatelse til enkelttyper og dermed er det av stor betydning at du skyter det riktige dyret. Denne utskriftsvennlige oversikten fra Villrein.no er nyttig å ha med seg på jakta for å ha full kontroll over de forskjellige typene reinsdyr.

Og selvsagt må alle papirer være på plass – både jegerprøve, registrering i jegerregisteret, jegeravgift og godkjent skyteprøve!

God jakt og lykke til!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.