Ingenting er som å gå tur i den norske villmarken! Enten det er sommer eller vinter er naturopplevelsen helt magisk – og ganske så forskjellig avhengig av hvilken årstid man er ute i. En god tur i skog og mark i de fortryllende høstfargene er en helt annerledes opplevelse enn om man går i den knakende nysnøen om vinteren eller i solsteiken på en glovarm sommerdag.

Felles for alle turer i den storslåtte villmarken er selvsagt at man har gode klær som passer til været, og ikke minst også at valget av sko ikke nødvendigvis har falt på den aller kjipeste sorten. Turen i skog og hei blir ofte ganske så kort om du har skodd seg på flip-flops’ene du kjøpte på Gran Canaria eller om du har valgt siste skrik av rådyre – og sikkert flotte – Converse-tøysko som suger til seg halve myra du tråkker i.

Hva bekledning angår, så er dette selvsagt svært væravhengig, og på de varmeste sommerdagene er det ikke den vanskeligste oppgaven å kle seg – da er det lite klær som gjelder. På de kaldeste dagene er det imidlertid viktig å kle seg slik at man holder turen ut, og det å velge flere lag med klær er ofte fornuftig.

Det innerste laget på de kalde og sure dagene bør definitivt være ull. Ingenting er bedre å ha inntil kroppen enn ull. Det puster godt og holder svært bra på varmen samtidig som det også transporterer varme bort fra kroppen om det skulle være nødvendig. I tillegg inneholder det egenskaper som bryter ned bakterier og reduserer svettelukt, samt at det også er gunstig brannmessig – ull er ikke så lett antennelig om uhellet skulle være ute.

Du bør helst ikke kjøpe for store størrelser av ullplaggene ettersom man får best effekt når plagget sitter tett inntil kroppen. Om det henger og slenger rundt kroppen får man ikke så god nytte av en del av fordelene som ull gir. Ta derfor gjerne en titt i vårt utvalg av undertøy og underbekledning før den neste villmarksturen din.

Et mellomlag med bekledning er også fornuftig, både for å gi mer isolerende effekt mot vær og vind, men også slik at du har mulighet til å kle av og på deg og dermed regulere bekledningen etter hvert som man blir varm eller kald. Fleece eller ull er de vanligste typene.

Det ytre laget av klær bør være av en slik art at det holder regn og vind ute, men uten at det er helt tett. Det er viktig at klærne får transportert fuktigheten ut fra kroppen, og i tillegg kan det være greit om det er luftemuligheter for eksempel under armene. En jakke med hette kan også være greit å ha på de ekstra stormfulle dagene. Kikk gjerne på vårt utvalg av turjakker og turbukser for litt inspirasjon.

Som nevnt er det av stor viktighet hvilke sko man velger for turen, og ingenting er mer synd enn at villmarksturen blir forkortet av dårlig valg av sko. Ta deg derfor en god titt i vårt sortiment av gode fjellsko, gjerne i kombinasjon med noen varme sokker til turen.

God tur!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.