Høsten er jakttid. Ingen tvil om det. Og det som kanskje er like sikkert, er at det norske høstværet ikke akkurat er kjent for å være av den gjestmilde sorten.

Så skal du tåle opptil flere timer i skog, mark og vidde enten gående eller – det som verre er – sittende musestille på post i det norske høstværet, så er det helt essensielt at du investerer i gode klær til jakta!

Og for å starte med det innerste laget – ull, ull og ull. Ingenting er bedre å ha inntil kroppen enn ull. Det puster godt og holder svært bra på varmen samtidig som det også transporterer varme bort fra kroppen om det skulle være nødvendig. I tillegg inneholder det egenskaper som bryter ned bakterier og reduserer svettelukt, samt at det også er gunstig brannmessig – ull er ikke så lett antennelig om uhellet skulle være ute.

Du bør helst ikke kjøpe for store størrelser av ullplaggene ettersom man får best effekt når plagget sitter tett inntil kroppen. Om det henger og slenger rundt kroppen får man ikke så god nytte av en del av fordelene som ull gir. Ta derfor en titt i vårt utvalg av underbekledning før den neste jaktturen din.

Et mellomlag med bekledning er også fornuftig, både for å gi mer isolerende effekt mot vær og vind, men også slik at du har mulighet til å kle av og på deg og dermed regulere bekledningen etter hvert som man blir varm eller kald. Fleece eller ull er de vanligste typene, men prøv gjerne også en knakende god varmevest for de ekstra kalde dagene.

Det ytre laget av klær bør være av en slik art at det holder regn og vind ute, men uten at det er helt tett. Det er viktig at klærne får transportert fuktigheten ut fra kroppen, og i tillegg kan det være greit om det er luftemuligheter for eksempel under armene. En jakke med hette kan også være greit å ha på de ekstra stormfulle dagene. Kikk gjerne på vårt utvalg av jaktjakker, jaktbukser og jaktsett for litt inspirasjon samt velg deg et godt par med sko til jakta.

Så hva med fargevalg på de ytterste klærne? Skal man gå for naturnøytrale farger og camodrakt slik at man går helt i ett med naturen, eller er det best å være på den sikre siden, velge noe med rødt/oransje som synes tydelig og dermed ha vesentlig mindre sannsynlighet for ulykker?

Det hender jo fra tid til annen at fatale ulykker skjer i jakta der man i brøkdelen av et sekund ser feil av storviltet som lusker og den ulykksalige kompisen din i kamuflasjefargede klær. Og når pulsen går i hundre og beslutninger må tas kjapt har det dessverre vært enkelte tilfeller der jakta brått tar en tragisk vending. En del jakthunder har jo dessverre også endt sine skjebner på samme måte.

Ut fra et sikkerhetsperspektiv er det ingen tvil om at man bør velge klær som helt eller delvis er dekket med farger som synes godt (og da gjerne også noe med farge til hunden i tillegg), men hvordan påvirker det da jakta? Vil storviltet oppdage deg lettere og bli skremt dersom du lyser opp i sterk oransje farge slik at sjansen for fall blir mindre?

Mange mener at både elgen og mange andre dyr er fargeblinde, men det er nok en sannhet med visse moderasjoner. Forskerne har konkludert med at øynene til dyra er bygget opp annerledes enn hos oss mennesker ved at det bare har to typer tapper som registrerer farger (vi har tre typer) samt at de også har vesentlig færre tapper i hvert øye enn oss mennesker.

Farger kommer som kjent i bølgelengder og de lengste bølgelengdene er de fargene som grenser mot rødt. Disse har hjortedyrene vanskelig for å se, og trolig er det slik at rødt blir oppfattet som bortimot gult av dyrene – noe som ikke er så altfor skrikende i de gulbrune høstfargene i skog og mark. Blå og grønne farger er dyrene imidlertid mye flinkere til å se, så tenk gjerne over dette når du kler deg og er redd for å synes.

Det er altså ingen tvil om at de har vesentlig dårligere fargesyn enn oss selv om de kanskje ikke er helt fargeblinde, så det gjør trolig ikke noe for fangstutfallet om du ikler deg noe med sikkerhetsfarger på. Dyrene reagerer imidlertid mye mer på andre kontraster og bevegelse i terrenget, så ha i stedet mer fokus på dette når du sitter på post eller smyger deg etter et potensielt bytte.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.