Elgjakt er en type storviltjakt som er utbredt i hele Fennoskandia og elg er et veldig populært vilt å jakte på. Det er et spennende dyr, og selvsagt et relativt stort dyr som ikke er helt uten farer om det skulle velge å gå til angrep på jegeren.

Og ikke minst smaker jo selve kjøttet helt fortreffelig – det er ikke noe som er som en nydelig, selvskutt elgsteik med god drikke og i godt selskap!

Det finnes flere måter å jakte på elg på, og både posteringsjakt, smygjakt, drivjakt og jakt med hund er vanlig.

Jegere som driver med posteringsjakt, jakter etter dyrenes trekkruter eller dagleier. Da har jegerne forberedt seg godt før jakta starter og har på forhånd funnet velbrukte stier der elgen pleier å bevege seg. Jegeren blir sittende og vente ved disse i tidsrommene på døgnet hvor elgen er mest i bevegelse, som oftest om morgenen og på kvelden.

Denne jaktformen er ikke mye i bruk i dag, men det er fortsatt noen som holder på denne måten å jakte på. De fleste kombinerer imidlertid denne jaktformen med lokketeknikker og -utstyr.

Smygjakt er en jaktform hvor det også lønner seg å være godt kjent i terrenget og ha kunnskap om elgens dagleier. Her handler det om å smyge seg frem i terrenget til man ser en elg og komme seg inn på skuddhold før elgen ser eller lukter deg. Elgen har nemlig en utmerket hørsel og luktesans, så erfaring med utnyttelse av vær og vind er en god ting å kunne på smygjakt.

Å drive elgjakt med hund blir bare mer og mer populært, både i Norge og andre steder. Her foregår jakten slik at én eller flere jegere går ut i terrenget med hund, mens andre jegere setter seg ut på en postrekke der de venter at elgen skal komme om hunden ikke får elgen til å stå stille. Man kan også bruke hund uten å sette en postrekke.

Det finnes to måter å jakte elg med hund på; jakt med løshund og jakt med båndhund. Løshundjakt vil si å slippe hunden fritt i terrenget for så å vente til den finner elg, begynner å lose og får elgen til å stå stille. Deretter kan man prøve å smyge seg innpå og komme i god skuddposisjon. En hundepeiler kan komme godt med når man har hunden med.

Jakt med hund i bånd er i grunnen ganske lik smygjakt hvor hunden får lukt av elg og følger sporet.

Drivjakt er en jaktform som har røtter helt tilbake til steinalderen. Prinsippet går i enkelthet ut på å drive (jage) viltet mot andre jegere som har satt seg ut i terrenget på forhånd.

En eller flere jegere går gjennom et begrenset området i terrenget for å drive dyr mot postene, og til denne jaktformen kan man også bruke såkalte drivende hunder eller skjellende hunder for å drive viltet mot jegerne.

Utfordringen med drivjakt ligger først og fremst i å forutse hvor dyrenes fluktrute vil gå. Mange jegere bruker derfor mye tid i terrenget på forhånd for å finne de beste postene. Det kan være dyretråkk eller «tetter» i terrenget som sikrer dyret skjul.

Elgen kjenner som regel terrenget svært godt og jegeren bør derfor lete etter velbrukte dyretråkk eller andre spor som tilsier at dyrene velger akkurat denne fluktruten.

Selv dyr som ikke kjenner terrenget vil av instinkt følge visse mønstre i valget av fluktrute. I mange tilfeller velger dyrene en helt annen rute enn det jegeren hadde sett for seg, spesielt skjer dette hvis dyret er svært stresset. Nettopp dette gjør at det kan være ganske så spennende med elgjakt, og på ingen måte en garantert sak dersom man først har kommet i nærheten av en elg.

Det er under drivjakt best å gå mot vinden slik at ikke dyrene får lukt av mennesker før de ser eller hører driverne.

Uansett hvilken type elgjakt man foretrekker eller mener å beherske godt, så er det ingen tvil om at jakt på elg er svært spennende. Skogens konge kalles ikke det uten grunn, og det å bekjempe og nedfelle nettopp denne kongen over skogen gir en svært god følelse. Det er blant Norges største dyr, og å få æren av å felle en elg er ikke alle forunt.

Hva trenger du av utstyr til elgjakta?

Mange betrakter det som noe av det største man kan oppleve av jakt i Norge, og vi stemmer i. Elgjakt er uten tvil noe man som jeger bør ha på CV’en på ett eller annet tidspunkt.

Under en slik ærefull oppgave det er å skyte en elg bør det legges litt sjel i å velge et skytevåpen som matcher oppgaven. En god rifle er essensielt; en du kan stole på og som leverer varene – det er ikke sikkert det blir mange ganger du kommer på skuddhold av en elg. Kikk gjerne på vårt utvalg av rifler, men aller helst, ta kontakt med oss for å få litt grundig rådgivning rundt valget.

Bekledning er selvsagt også viktig å ta seriøst om en skal sitte timesvis på post ute i høstværet. Det er ikke noe som er så dumt som at man fryser seg så kald at man knapt klarer å sikte og treffe dyret som kommer forbi, og jaktopplevelsen blir vesentlig redusert om komforten ikke står i stil til jakt- og spenningsopplevelsen. Kikk derfor på vårt utvalg av underbekledning og andre jaktklær, samt ta en titt på litt tips og råd om bekledning for jakt og villmark.

Og sist, men ikke minst, ha alltid dokumentasjonen i orden når det kommer til jaktkort og andre tillatelser! Appen fra Sporio AS kan også gi deg den nødvendige ettersøksavtalen du trenger om du skulle være uheldig og skadeskyte under jakta. 

Riktig god jakt og lykke til!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.