Sjøørreten har vært under press mange steder i landet og bestanden har gått tilbake i så mange gyteelver at fisket etter sjøørret har blitt forbudt i mange elver. Selv om det fortsatt er fullt tillatt å fiske sjøørret i sjøen så maner vi derfor til å ha litt respekt for dette slik at Norge fortsatt får ha en god bestand av sjøørret langs landets langstrakte kystlinje.

Husk også at minstemålet på sjøørret er 35 cm. og at all mindre fisk skal settes ut igjen, selv om den er fanget i sjø.

Når det er sagt, så er sjøørretfiske en svært spennende type fiske. Sjøørreten er sky og lur, samt at det ikke er hvor som helst man kan fange den. Det er kanskje nettopp dette som gjør at mange liker å fiske etter sjøørret – det er som en slags jakt der man må treffe både på forholdene, tiden på året (når de beiter seg feite igjen etter å ha vært i elva for å gyte) og på de riktige plassene.

Og de aller beste og helligste plassene er som oftest hemmeligheter som gjerne blir godt bevart og voktet på av sjøørretens mest ihuga fanskare.

Den beste tiden på året til å fange sjøørret er tidlig på våren, gjerne i mars/april. Påskedagene der skiføret ikke er all verden kan med fordel benyttes til å jakte på sjøens versjon av ørreten. Men man skal være forberedt på at det kan gå noen timer mellom hver fisk som kommer på land – sjøørretfiske er ikke for de minst tålmodige. Til gjengjeld får man en solid mestringsfølelse av å ha jaktet fram, lurt og landet en av disse utrolig vakre skapningene.

Sjøørretfisket egner seg derfor trolig ikke best for matauk (selv om fisken smaker fortreffelig), men mest for å oppnå en god fiskeopplevelse som alle ikke er forunt – og det gjerne så tidlig på året at de fleste ikke har pakket fram fiskeutstyret enda. Sjøørretfiske er en måte å forlenge fiskesesongen på slik at man får startet fiskeåret tidlig og dermed får maksimalt ut av sesongen. Og når sjøørreten ofte bikker over kilosgrensen og i beste fall opptil flere kilo gir det jo et lite kick å hale i land noe slikt.

Sjøørreten fiskes gjerne ganske nære land, så man trenger ikke å dra ut med båt. I tillegg liker den seg på sandgrunner og såkalte leopardbunner med spredte tangvekster og steiner. Den er ofte nær gyteelver og i brakkvann, men også rundt odder og nes.

Tidlig på våren går den inn til grunnere og varmere vann og kan være ganske så aktiv, mens den senere på sommeren kan trekke lenger ut på sjøen der det nå også er blitt varmet opp. Vanntemperatur har altså en del å si, det samme har saltinnhold, vind- og bølgeretning.

Når sjøørreten kommer ned fra gyteelva vil den være mager og er ikke særlig egnet som matfisk. Disse bør derfor settes varsomt ut igjen og få en sjanse til å vokse seg feite igjen. Etter at den har kommet ut av elva etter gytingen vil den gå på beite og forsøke å vokse seg feit igjen slik at den er klar for en ny gyting.

Det er denne beiteperioden som er den beste – det er da sjøørreten er på hugget og kan spise på alt som rører seg, inkludert din sluk eller flue!

Fluefiske

Sjøørreten kan fiskes godt med en enhånds fluestang, men bør gjerne være av en halvsolid størrelse. Dette fordi både vær og vindforhold kan kreve at utstyret makter å kaste flua di en viss lengde ut på sjøen. En god fluestang for sjøørret vil du finne i vårt utvalg av enhånds fluestenger, gjerne i kombinasjon med en snelle fra snelleutvalget vårt.

Backing, fluesnøre og fortom er selvsagt også et must for sjøørretfiskeren som sverger til fluestanga. Og av fluevalg har vi et godt utvalg av sjøørretfluer i butikken vår.

Slukfiske

Dem som liker å forsøke seg på sjøørreten med haspelstanga sverger ofte til en halvstor haspelstang mens snellevalget kan gjøres i utvalget her. Senevalget er gjerne i tykkelsen 0,30 til 0,38 for mono og 0,16 til 0,20 for multifilament, avhengig av forholdene, ettersom en kan risikere å støte på større fisk enn sjøørreten utpå sjøen, og da er det jo greit å ha litt muskler til å hale i land fangsten.

Hva slukvalg angår, så kan man som nevnt få sjøørret nærmest på hva som helst dersom den er på beite og du er på rett plass, men noen giftige sjøørretsluker finner du i sjøørretutvalget vårt – prøv noen av dem gjerne ut!

Lykke til og skitt fiske!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.