Den beste tiden på året til å fange sjøørret er tidlig på våren, gjerne i mars/april. Påskedagene der skiføret ikke er all verden kan med fordel benyttes til å jakte på sjøens versjon av ørreten. Men man skal være forberedt på at det kan gå noen timer mellom hver fisk som kommer på land – sjøørretfiske er ikke for de minst tålmodige. Til gjengjeld får man en solid mestringsfølelse av å ha jaktet fram, lurt og landet en av disse utrolig vakre skapningene.
Sjøørretfisket egner seg derfor trolig ikke best for matauk (selv om fisken smaker fortreffelig), men mest for å oppnå en god fiskeopplevelse som alle ikke er forunt – og det gjerne så tidlig på året at de fleste ikke har pakket fram fiskeutstyret enda. Sjøørretfiske er en måte å forlenge fiskesesongen på slik at man får startet fiskeåret tidlig og dermed får maksimalt ut av sesongen. Og når sjøørreten ofte bikker over kilosgrensen og i beste fall opptil flere kilo gir det jo et lite kick å hale i land noe slikt.
Sjøørreten fiskes gjerne ganske nære land, så man trenger ikke å dra ut med båt. I tillegg liker den seg på sandgrunner og såkalte leopardbunner med spredte tangvekster og steiner. Den er ofte nær gyteelver og i brakkvann, men også rundt odder og nes.
Tidlig på våren går den inn til grunnere og varmere vann og kan være ganske så aktiv, mens den senere på sommeren kan trekke lenger ut på sjøen der det nå også er blitt varmet opp. Vanntemperatur har altså en del å si, det samme har saltinnhold, vind- og bølgeretning.
Når sjøørreten kommer ned fra gyteelva vil den være mager og er ikke særlig egnet som matfisk. Disse bør derfor settes varsomt ut igjen og få en sjanse til å vokse seg feite igjen. Etter at den har kommet ut av elva etter gytingen vil den gå på beite og forsøke å vokse seg feit igjen slik at den er klar for en ny gyting.
Det er denne beiteperioden som er den beste – det er da sjøørreten er på hugget og kan spise på alt som rører seg, inkludert din sluk eller flue!