Jakt på rype er den vanligste småviltjakten i Norge – det er en svært utbredt jakttype i de fleste regioner i landet. Dessverre så mye at det enkelte steder går for mye på bekostning av bestanden. Men like fullt, det er en fantastisk jakt og en spennende form for både den erfarne jegeren, allround-jegeren og de nyeste jegerne.
Det som gjør rypejakt så spennende er når man lusker rundt i terrenget på en solrik og flott høstdag og opplever at en eller flere ryper plutselig flakser opp fra rett ved siden av en selv. Man har gjerne en mistanke om at rypen er der og har hjertet i halsen mens man smyger seg omkring med hagla klar, og så plutselig fyker de opp fra bare noen meter bortenfor. Ingenting er så spennende som akkurat denne følelsen!
Det er mest vanlig å ha hund med på rypejakt, men det er fullt mulig å gå på rypejakt med god suksess uten hund. Da er det jegeren selv som må lete etter fuglen i terrenget og skremme dem opp, såkalt støkkjakt. Med hund fester man sin lit til at hunden snuser opp fuglen og stopper opp når den har fått ferten av vilt før den jager fuglen opp på kommando. Man kan gå alene på jakt eller være flere – det er en svært allsidig jakt i så måte.
Rypejakta starter den 10. september de fleste plasser og da har årets kull med ryper ofte begynt å få den hvite vinterdrakten på, men er fortsatt på kyllingstadiet. Dette gjør at de fortsatt er i kull slik at der det er én rype er det som regel flere – noe som gir større treffsikkerhet og bedre sannsynlighet for å skaffe flere middager på én jakttur. Det finnes to typer rype i Norge, lirype og fjellrype, og det jaktes på begge.
Rypene trykker av natur, noe som betyr at den forsøker å gjemme seg og «trykke» ned i vegetasjonen eller snøen når fare oppstår. Det er bare som siste utvei at den letter fra bakken og tar til vingene – og det er nettopp dette som gjør det så spennende når de plutselig flakser opp fra svært nære når man går i fjellet.
Er du på rypejakt må du være forberedt og ha hagla klar når som helst, for man vet aldri når skuddmuligheten kommer. Og den vil høyst sannsynlig være på nært hold. Likevel, det kan være fornuftig å holde litt igjen før man avfyrer skuddet slik at haglspredningen blir stor nok til at sjansen for å treffe er bra. Vent derfor gjerne til fuglen er rundt 20-25 meter borte fra deg.
Rypene, som alle andre dyr, er avhengig av godt med vann og mat. Se derfor gjerne etter områder der dette er lett tilgjengelig for fuglen. Rypene spiser bær, helst blåbær og krekling, og områder som har store forekomster av dette vil være naturlige plasser for rype. Om du finner spor av ryper, enten fjær eller spor i snøflekker, vil du trolig også finne avføring, noe som igjen kan røpe hva de spiser og dermed også hvor de holder seg i terrenget.
Vi kunne ha skrevet så mangt om rypejakt og hvordan lykkes med denne jakta, men denne artikkelen fra Villmarksliv kommer med svært mange nyttige tips og ideer til rypejakta og dekker det meste. Vi anbefaler at du tar deg tid til å lese denne før rypejakta.
Ellers, hva gjelder utstyr, så er det i grunnen bare tre ting man virkelig behøver – et godt våpen, gode sko og gode klær, enten det er jaktklær eller turklær. Se også det vi har skrevet om jaktklær og villmarksklær for litt tips og ideer rundt dette. Av øvrige ting som kan være nyttig å ta med er en GPS som gir deg posisjonen i fjellet (ta gjerne med et godt gammeldags kart og tilhørende kompass for sikkerhets skyld), og har du hund kan det kanskje være fornuftig med en hundepeiler.
Ellers gjelder jo det vanlige med at man må ha orden på papirarbeidet med tillatelser og jaktkort.
Lykke til!