Rensing, og spesielt filetering av fisk, samt slakt av dyr er ofte en affære som det går litt stolthet i hos de innvidde jegere og fiskere – enten kan man det eller så kan man det ikke. Og det er aldri kjekt å vise fram for fiskekameratene dine noen frynser av en opphakket og mørbanket fiskefilet, eller at man ligger med armer og bein i en stor blodpøl sammen med et storviltkadaver på vidda som ligner mer på en slagmark fra Vikingtiden enn en profesjonell slakteplass.

Nei, ta deg gjerne god tid til denne jobben og gjør helst litt research på forhånd – det er aldri feil å bruke litt tid i den rolige mørketida om vinteren på å sette seg inn hvordan man fileterer fisk eller slakter vilt.

Det aller viktigste når det kommer til fiskebehandling og slakting av kjøtt er selvsagt et knakende godt sett med skarpe og riktige kniver for jobben. Og de må være skarpe! Det er ingenting som er så vanskelig som å filetere fisk eller slakte kjøtt på en bra måte med kniver som knapt kan skjære gjennom et stykke brød.

I vårt utvalg av kniver vil du kunne finne det du trenger, men plukk gjerne med deg et redskap til å kvesse knivene med – gjerne denne knivstålen fra Sanelli. For øvrig finner du en del annet slakteutstyr som kan være nyttig i seksjonen for diverse slakteutstyr i menyen ovenfor.

Når det gjelder rensing og filetering av fisk, så er det kanskje slik at alle kan rense, men de færreste kan filetere på en fin måte slik at fiskekjøttet kan fremstå på en delikat måte etter at steikepanna har tatt over. Rensingen innebærer selvsagt at man spretter opp buken på fisken og tar ut innvoller samt at hodet, gjeller og finner fjernes. For enkelte fiskearter, spesielt laks og ørret, må man skrape av skjellene på kroppen i tillegg.

Rensingen er den lette jobben. Hva filetering angår, så finnes det nok mange veier til Rom, men det viktigste er at teknikken sitter og at det gjøres med en stødig og trygg hånd. Dette får man kanskje ikke uten erfaring, men med den rette teknikken kommer man ganske langt. I denne videoen fra anerkjente Janas Fiskerøykeri i Stavanger ser man hvordan en renset storlaks blir filetert på under ett minutt! Og Jan vet hva han gjør – han fileterer hundrevis av laks gjennom hver sesong, noe han har gjort i årevis.

Slakting av viltkjøtt er nærmest en vitenskap i seg selv, og det er ikke uvanlig at jobben utføres av én eller to i jaktlaget. Likevel, det er en interessant oppgave og gjøres den riktig har det mye å si for både smaken på kjøttet og mengden mat man får ut av det nedfelte dyret. Vi går ikke inn i detalj på hvordan man slakter storvilt eller småvilt, men denne artikkelen her om slakt av storvilt er svært detaljert og nyttig for formålet. For slakt og behandling av småvilt og fugl er denne artikkelen fra NJFF ganske nyttig.

Det aller viktigste for alle typer behandling av kjøtt og fisk er definitivt kniven. Så gjør deg selv en tjeneste – få deg en ordentlig kniv!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.