Hvordan velge en passende haspelsnelle til fiskestangen?

Når det gjelder haspelsneller så er det jo i grunnen et litt logisk valg – man velger ofte en haspelsnelle som passer litt til stanga og dens dimensjoner. Likevel, det er ofte større forskjell i kvalitet på haspelsnellene enn det er på fiskestenger. Det går da i hovedsak på styrken på selve bremsen. Man trenger ikke nødvendigvis være så opptatt av kulelagre og den slags, det er ofte viktigere hva bremsen tåler. Du kan gjerne oppleve at en haspelsnelle som har kulelagre i rulleføreren, altså bøylen, går litt bedre, men i hovedsak så handler det som oftest om bremsen og at den er jevn og ikke hakkete. Du ønsker gjerne mest mulig innstillinger og mest mulig trinnløst på bremsen slik at du får stilt den akkurat der du vil ha den.

I en billig haspelsnelle kan man gjerne høre klikkene og det er gjerne slik at etter ti klikk så er du ferdig – da er det ikke mer å stille på. Og når bremsen da først slipper når du har en fisk på, så får du en rykning. Da får du også rykning i stanga som videre medfører at du får rykninger i sluken og i kjøringen av storfisken. I motsatt fall, hvis du har gått et lite steg opp i kvalitet og har en roligere brems, så vil kjøringen av fisk være både lettere og en tryggere opplevelse.

Hva da med de minste fiskene som ikke er så tunge å dra i land, betyr det da noe hva slags brems og dermed hva slags haspelsnelle man har? Svaret på det er ja. Hvis du har kjøpt et tilpasset utstyr til denne type fiske, for eksempel en 2-12 grams stang med en 1000-størrelse haspelsnelle, så er det beregnet på at du skal kunne ha en viss fight med en liten fisk også. En entusiast vil gjerne tilpasse størrelsen på utstyret til selve fisket og er mer ute for sportsfisket sin del, mens en hobbyfisker som bare er ute fem til ti ganger i året er gjerne ikke fullt så opptatt av dette og skal bare ha fisken på land.

Hva koster en god haspelsnelle?

Generelt sett, en haspelsnelle kan man få ned til 3-400,- for en som fungerer greit, men man kan også få en like stor, men med en formidabel kvalitet til bortimot 12-15.000,-. Man finner ikke haspelstenger til 15.000,-, men på haspelsnellefronten så går det faktisk såpass høyt på de dyreste. Og når man betaler såpass dyrt får man selvsagt også mer service på kjøpet. Kjøper man en Stella-snelle av den dyreste sorten så får man god og lang service på haspelsnellen. Du kan skifte bremsebelegg og andre deler. En annen 4-5000-snelle som har kjørt 100 lakser er gjerne utslitt og må byttes ut, og da er det ikke så mye mer å gjøre. De dyreste haspelsnellene kan gjerne vare livet ut om servicen har blitt benyttet godt. Da blir det en avveining om hva som er det mest økonomiske valget. Men en god haspelsnelle får man som regel for 2.000,- til 4.000,- i dagens marked.

Når det gjelder valget mellom haspelsnelle med frontbrems og haspelsnelle med bakbrems, så er det i stadig større grad kun frontbrems som gjelder. Bakbrems er gjerne for de mer spesialiserte surffiskerne. Om du går over størrelse 4000 på haspelsneller så er det nesten ingen som har bakbrems lenger. Problemet med bakbrems er at hele bremsesystemet da går gjennom hele haspelsnellen, og da er det mer som kan gå i stykker.

Ved frontbrems er det som regel brems rett på spolen på toppen, og dermed blir det automatisk mindre ting som kan gå i stykker. Man kan som regel stole mer på en haspelsnelle med frontbrems enn man kan med en med bakbrems. Det er som sagt svært få modeller som leveres med bakbrems lenger, men jo mindre haspelsnellene er jo mer finnes det.

På haspelsnellefronten får man litt det man betaler for. Jo mer penger man legger i det, jo mer bremsesystemer blir det som regel. En annen ting som kanskje er viktig å tenke på når det gjelder haspelsneller er jo hva slags kapasitet du ønsker å ha – hvor mye sene behøver du på haspelsnellen? Det er da viktig å få seg en haspelsnelle som er riktig for ditt bruk.

Det at spolen er full er viktig i forhold til kasteegenskapene til fiskestanga. Hvis du vet at du kun skal ha multifilament sene, så kjøper man gjerne en haspelsnelle som er tilpasset til dette slik at spolen blir full. Hvis du for eksempel spoler på 120 meter multifilament så er det jo knapt slik at du ser det på spolen, og da får man mer motstand når du kaster ut. Skal du ha 150 meter med 0,50 mm tradisjonell sene (såkalt mono) fordi du skal sitte ute i storlakselva med en markklyse, så må du ha en stor spole som rommer dette.

Det har jo gjerne også litt å si om man av og til er ute i båt og skal ned på litt dybder med haspelutstyret sitt, selv om man da gjerne bruker annen type utstyr på slikt. Da faller valget gjerne på en god multiplikatorsnelle i stedet. Og der henger vi i grunnen litt etter i Norge når det gjelder multiplikatorsneller i forhold til andre typer fiske. I Trøndelag ser vi det riktignok en del på laksefiske, men på Sør-Vestlandet brukes dette nesten ikke i det hele tatt. På haspelfronten har Seeberg riktignok kommet med jigg-serien sin og disse er beregnet på haspelfiske fra båt, og da trenger man gjerne litt senekapasitet til de største potensielle fangstene.

Når det gjelder vekt på både haspelsneller og fiskestenger er det jo ofte litt avhengig av pris der de dyreste modellene gjerne har mer vektfokus også. Likevel, vi ser litt begge deler der, og Abu har for eksempel fiskestenger og haspelsneller som det er noe mer vekt på og litt robuste haspelsneller som gjerne tåler mer røft bruk. Det er jo likevel slik at man gjerne skal gå og bære på dette fiskeutstyret ditt gjennom en varm sommerdag og et par hundre gram i forskjell utgjør kanskje en del for både armer, skuldre og rygg når dagen er over. I en båt er dette ikke like viktig, og ofte er de haspelsnellene som er beregnet på sjøfiske litt tyngre her i tillegg til at de ofte er produsert slik at de tåler salt bedre enn andre. De er ikke nødvendigvis rustfrie tvers igjennom, men de har andre metaller som tåler salt bedre. Men i utgangspunktet er det slik at utstyret blir som regel lettere jo mer penger man legger på bordet. Det er da mer bruk av lettmetall og om en skal ha styrke på slikt lettmetall koster det mer i produksjonen.

Det finnes en verden av muligheter, både når det gjelder fiskestenger og haspelsneller, og det er ikke alltid lett å velge. Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere hva som kan passe for deg og ditt fiske, så finner vi forhåpentligvis akkurat det som passer for deg.

Skitt fiske!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.