Det er flere forskjellige typer våpen å velge mellom, men det er ikke alt som egner seg for jakt i Norge. Faktisk er det slik at det bare er tillatt å bruke rifle eller hagle som våpen under jakt på norsk jord. Det er ikke lov med bruk av håndvåpen som pistol og revolver, og halv- eller helautomatiske våpen er heller ikke tillatt.

Forskjellen på hagle og rifle er enkelt og greit at riflen skyter ett enkeltskudd, mens haglen sender ut en sverm med hagl. Man bruker rifle på de litt lengre skuddene, mens det ikke er vanlig å skyte med hagle på avstander så mye lenger enn 25 meter. Det er kun tillatt med rifle på større dyr som elg, hjort og villrein, mens hagle er både vanligst og best på småvilt og de mindre dyrene, spesielt forskjellige arter av fugl.

Riflen er det selvskrevne våpenet for jakt på storvilt, og sjekk gjerne ut vårt utvalg av rifler i butikken. Riflene gir presisjon og lengde, og har et tungt og godt skudd som feller selv de største dyr når det treffer godt. Når man kjøper en ny rifle er det viktig at det skytes inn og trenes godt med etter hvert slik at du blir godt vant til våpenet, kjenner dets styrker og svakheter og vet hvordan du skal sikte på forskjellige avstander. Vi hjelper til med innskyting av nyinnkjøpte våpen hos oss, så spør oss gjerne om hjelp til dette når du handler.

Det finnes forskjellige typer rifle, og salongrifle 22 kaliber er den letteste rifla. Denne er imidlertid mest brukt til trening, og ikke så mye til jakt. Noen typer jakt kan den likevel brukes til, men etter lovkravet er den kun forbeholdt bruk på jakt på mindre dyr. Det formelle kravet er at den kan brukes på dyr opp til harestørrelse, men ikke hare.

Vanlige rifler kommer i forskjellig kalibre og brukes til forskjellig type jakt. De mest vanlige kalibrene som kjøpes og brukes i Norge er 6,5x55, 308 Win og 30-06. Førstnevnte, 6,5x55, brukes i grunnen til alt fra revejakt til elgjakt og er relativt generell. 308 Win har mye det samme bruksområde som 6,5x55 og brukes derfor til mye av de samme jaktformene. Kaliber 30-06 er mest brukt til rådyr og hjort, men noen bruker også denne på reinsdyr og noen velger den på elg.

En fjerde kaliber, 270, er også en del brukt enkelte steder i landet, spesielt i vest. Felles for dem alle under jakt i Norge er at det er krav om ekspanderende prosjektil med minimumsvekt på 9 gram når det brukes rifle.

Det er likevel enkelte som hevder at mange jegere i Norge skyter med alt for grovt kaliber. Det er unødvendig med for grov kaliber og gjør at rekylen blir ubehagelig. Det igjen gjør at du vil spenne deg unødvendig mye for å ta imot rekylen som kommer, og dermed har du ikke den samme roen når du sikter.

Ved jakt med haglevåpen er det ikke tillatt med mer enn to skudd, ett i magasinet og ett i kammeret. Det er heller ikke tillatt å bruke blyhagl, men forbudet gjelder likevel ikke ved jakt på rype, storfugl og en del andre dyr som i hovedsak ikke oppholder seg ved våtmark. Man skal forsøke å unngå bruk av blyhagl dersom det er fare for at skuddet havner i våtmark, og heller prøve å bruke giftfrie haglealternativ.

Skal du ha hagle til jakt eller til leirdue? Det kan nemlig være to forskjellige våpen. En konkurransehagle er ofte tyngre og bygget opp på litt annen måte. For jegeren som er ute i skog og mark og går mye, er det selvsagt viktig at vekten er minimert og at den ellers er grei å bære med seg. Det kan være smart å sjekke at kolben er tilpasset akkurat deg og din kropp, så test den gjerne ut i butikken om den føles solid og grei ut.

De tre vanligste typer kaliber på hagle er kaliber 12, kaliber 16 og kaliber 20. Det er ikke mange som velger kaliber 16 lenger, de fleste går helst for kaliber 12 eller kaliber 20. De brukes imidlertid stort sett likt, men kaliber 20 er ofte lettere og slankere – noe som er greit for fuglejeger og folk som ferdes mye i skogen. Det er likevel mer kraft i en kaliber 12 som har forskjellige mengde krutt i den, men det er ofte litt smak og behag.

Et nytt haglevåpen bør i alle tilfeller prøveskytes og skytes inn for å se an dekningsgraden haglene fra de forskjellige patronfabrikata gir i nettopp ditt våpen. Ta en titt på vårt utvalg av hagler og kontakt oss gjerne for en nøyere gjennomgang.

Et kombinasjonsvåpen, eller kombivåpen som mange kaller det, er ofte en grei løsning for mange, men her varierer prisen mye og mange av de er svært dyre. Til gjengjeld kan de dekke både riflejakt og haglejakt, og er i så måte en komplett løsning som dekker en bred jaktinteresse. De finnes i kombinasjoner med ett hagleløp og ett rifleløp, i dobbelt hagle og én rifle, eller dobbelt rifle og én hagle.

Så hva er viktig ved innkjøp av et nytt våpen? Det er jo et mylder av våpen på markedet og prisen varierer stort. Hvordan velger man så ut et våpen? Og det korte svaret er – som vanlig, kanskje – at det kommer an på bruken og at pris avgjøres av kvalitet. Jo dyrere man kjøper, jo bedre kvalitet er det som regel. Vel er det en viss merkevaretendens i dette markedet også slik det er på biler, TV’er og andre typer produkter, og noen velger å kjøpe de dyre merkene nettopp fordi det er gode og velkjente merker. Men det er også en del å spare på å velge noe midt på prisstigen.

Ved kjøp av våpen kommer det mye an på hva det skal brukes til og hvor ofte. En som har jaktet en del eller skal jakte mye går gjerne for mer kvalitet enn en som jakter to-tre ganger i året. Disse erfarne jegerne legger da naturlig nok ofte litt mer penger i våpenet enn den mest nyfikne jeger.

Blant de viktigste tingene vi ser etter når vi tester våpen er hvordan bolten beveger seg og om den føles solid. Dette er viktig når en skal skyte fort. Mange kan være litt «slarkete» og du kjenner at det ikke er så god kvalitet. Det er også av betydning hvordan den kjennes ut i grepet og om den føles behagelig ut. Den bør ikke være hakkete og bør ha rene og fine avtrekk. Sjekk også at kolben passer til akkurat din lengde og høyde. Vekt har selvsagt også en del å si – den skal tross alt bæres et stykke på jakta, så noen hundre gram fra eller til kan bety mye for komforten. Vekten på et våpen varierer fra rundt 2,5 kilo og opp til 4 kilo.

Når det gjelder kulevalg og valg av kaliber, har dette en del å si for hvordan det treffer dyret og ødeleggelsene i kjøttet. Du bør derfor gjerne prøve litt forskjellig og finne den rette typen for akkurat ditt våpen. Ellers er det viktigste med ammunisjon at den har den anslagsenergien som skal til for å drepe dyret det jaktes på, og ikke minst nok anslagsenergi til å oppfylle lovkravene.

Du bør likevel finne ei kule som går godt i akkurat ditt våpen, for det kan være forskjellig fra patron til patron. Det bør være god restvekt i kula etter treff og at den soppdanner seg greit, men ikke splintrer i dyret. Det er også her stor forskjell i kvalitet og stor prisforskjell på god og dårlig kvalitet, hvor forskjellige kulene er, hva slags krutt den har, tennhette etc.. På en 308-patron kan det skille så mye som 5-600,- per pakke med 20 skudd, så kompetanse ved kjøpet betyr mye. Ta derfor gjerne kontakt med oss for en god gjennomgang av vårt sortiment av ammunisjon.

Har du først kjøpt et godt våpen bør en også legge til litt penger for å få på en god optikk. Et optisk sikte er svært viktig for en god treffstatistikk og gir en mye bedre jaktopplevelse. Hva slags optikk er selvsagt noe avhengig av hva og hvor man jakter, men i områder med tett vegetasjon kan det holde greit med 1 til 6 ganger forstørrelse. 2x10 og 2x12 egner seg mest til storviltjakt, mens for skumringsjakt kan litt større åpning enn 50 mm. være greit for å slippe inn mer lys. Det finnes også kikkerter med større forstørrelse for lengre skyting.

Det ligger mye håndarbeid i optikken og det er derfor kvalitet på linsen som avgjør prisen. Kvalitet koster som kjent og det er stort spenn i pris. Kikk gjerne på vårt utvalg av optikk, og ta for all del kontakt med oss om du vil for å høre litt hva slags råd vi vil gi til deg og ditt våpen.

Vurder gjerne også en lyddemper til ditt våpen. Det kan være viktig av to grunner, hørsel og rekyl. En god lyddemper tar bort over 30 desibel – og enkelte av dem nærmere 40 desibel – av skuddet, noe som gjør jaktopplevelsen mer behagelig både for dine ører og for en eventuell hund. Det er mang en jakthund som er tilnærmet døv på sine gamle dager på grunn av at den i årevis har blitt utsatt for altfor høye skuddlyder i forbindelse med jakt.

Når det gjelder demping av rekyl kan en god lyddemper faktisk fjerne opp til 50% av rekylen, noe som gjør komforten ved skudd helt annerledes. Dette kan også bedre skyteferdighetene dine ettersom man ikke blir like anspent når skuddet skal settes.

En avstandsmåler kan være fornuftig å ha med på jakt. Enten om man sitter på post eller om man driver smygjakt er det av stor interesse å vite nøyaktige avstander for å avgjøre hvor høyt man skal sikte for å treffe de vitale områdene. På denne måten øker du treffsikkerheten og dermed også suksessen som jeger samt eliminerer faren for skadeskyting og ettersøk.

Husk at våpen skal oppbevares i FG-godkjent (forsikringsselskapenes godkjenningsnemnd) sikkerhetsskap eller et skap med høyere sikkerhetsnivå, og sjekk gjerne vårt utvalg av slike våpenskap. Våpenet skal også være tomt for ammunisjon ved oppbevaring.

Når det kommer til vedlikehold er det vel selvsagt å si at man bør ta godt vare på våpenet. Dette er viktig av flere grunner. Det er kanskje et dyrt våpen du har kjøpt, og da er det greit å ta godt vare på det slik at det ikke forfaller. Det skal jo kunne brukes lenge og ha en god skyteevne slik at du faktisk lykkes på jakten. Dette gjelder ikke bare fordi du ønsker å fremstå som en god og suksessfull skytter, men også for å redusere faren for skadeskyting.

Du bør derfor pusse våpenet etter hver jakt eller bruk. Tørk av det om det har blitt vått og olje opp slik at det er klart til neste gang. Løpet bør pusses slik at det ikke ligger gasser og kruttslam igjen, og bruk gjerne noe stockolje på treverket fra tid til annen slik at dette holder seg. Plukk gjerne pusse- og smøreutstyr fra vårt utvalg til vedlikehold av våpenet ditt.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.