Laksefiske: hemmelighetene avslørt! Her er våre fem beste tips for å fange laksen!

Mange fiskere sverger til laksefiske, og hvert år går det med utallige timer for å fange den sagnomsuste laksen. Men mange mislykkes - og noen fanger laksen nesten hver gang dem er i elva. Hva er det som gjør at noen får fisk og noen ikke? Hva er hemmeligheten? Vi gir deg her våre fem beste avsløringer om hva de skikkelig dyktige fiskerne gjør for å få laks på kroken. Følger du disse anbefalingene er vi sikre på at du også vil lykkes som laksefisker.

Tips nr. 1: Tenk som en laks!

For å få laks på kroken er det selvsagt viktig å presentere kroken din der laksen står i elva. Det er jo ikke noe vits i å fiske der det ikke er laks. Og da er det av stor nytte å kunne forstå hvor laksen beveger seg i elva, noe mange ikke tenker over.

Laksen er en smarting, ingen tvil om det. Den har et oppdrag i elva og er ofte svært målbevisst om dette. Når den svømmer oppover elva i strie strømmer og fossefall, trenger den å spare mest mulig krefter samtidig som den plasserer seg slik at den er klar til å gå videre i elva, og i tillegg være der det er best mulige oksygenforhold. Den trenger derfor elvas strømninger, men ikke for mye av dem. 

For å få dette til enklest må du dermed hele tiden tenke som en laks: hvor ville jeg ha svømt dersom jeg var på vei oppover elva? Hvor er det mest behagelig å plassere seg i elva der det er godt med oksygen og hvor jeg har nesa vendt mot strømmen, men hvor jeg også sparer litt krefter?

Tenk også en god del over akkurat hvor laksen har kommet fra når du står i en høl og kaster. Kikk litt nedover elva og forsøk å lese deg til hvordan laksen har beveget seg opp til din høl. Har den kommet inn i hølen på høyre eller venstre side av elva? Og er det naturlig at den holder seg på samme side eller har den skiftet side? Er det noen naturlige søkk i bunnforholdene der den kan hvile mens strømmen fyker over den?

Mye "elvelesing" kommer selvsagt med erfaring, men de proffe gutta er jo ofte flinke til å få laks selv i en elv de aldri har vært før. Og nettopp dette kommer av at de er i stand til å finne laksen i elva - de klarer å forstå hvor laksen oppholder seg. Nettopp fordi de tenker som en laks!

Tips nr. 2: Forflytt deg raskt.

Det er bedre å bevege seg raskt over hølene og strekkene og heller prøve flere områder i elva, enn å stå pal samme plassen hele dagen. 

Altfor mange laksefiskere bruker for lang tid på samme sted! De har gjerne et favorittsted hvor de har fått laks en annen gang og har sikret seg dette, og tenker derfor at "her skal jeg stå hele dagen helt til laksen biter"... Men ofte er det jo slik at det er nettopp dem som ikke får fisk.

Vår påstand er som følger: laksen biter på ett av de første fem kastene! Det er ikke vits i å stå lenger enn dette. Hvis laksen ikke har tatt sluken, spinneren, marken eller flua di innen de første fem kastene er det på tide å bevege seg videre. Så kan man selvsagt komme tilbake igjen til godplassen på et senere tidspunkt, men ved å forflytte seg raskt får man dekket mer av elva og kommer hele tiden til potensielt "ny" laks som kanskje ikke har sett fiskeutstyr passere kontinuerlig foran seg.

Tips nr. 3: Gå steder andre ikke går!

Ikke vent på at godplassen skal bli ledig! Og det du anser som godplass kan være at svært mange andre også synes, og da blir jo denne gode plassen helt "utfisket" på de travleste dagene. Den laksen som står og hviler i denne hølen har sett det meste av fiskeutstyr fare forbi denne dagen, og du har dermed mistet overraskelsesmomentet når du til slutt kommer til med din krok i elva. 

Nei, det er da mye bedre å gå på plasser i elva som er litt mindre populære! Det er kanskje ikke like mye fisk som står der, men vi vil mye heller fiske på én fisk som har fått stå fredelig og ufisket på hele dagen, enn å køfiske på tjue laks som har sett alt som finnes i sluk- og flueboksen de siste timene!

Det å forsøke seg litt på fiskesteder som ikke er de mest populære kan faktisk vise seg å gi mer uttelling enn å denge løs på en høl eller et stryk som det har vært fiskere på hele dagen.

Tips nr. 4: Mist utstyr!

Selvsagt lett for oss å si, vi som lever av å selge fiskeutstyr...

Men hemmeligheten er at laksen står som regel ti-tjue centimetere over bunn, og for virkelig å tirre laksen bør utstyret presenteres så nær laksen som mulig. Og dermed står man i fare for å miste noen sluker, spinnere, markkroker eller tre gjennom en fiskedag.

Vår påstand er: den som ikke mister noen kroker i løpet av en fiskedag, han fisker feil! Er du redd for å miste utstyr (og ja, det kan fort bli noen kroner som går tapt på en god fiskedag), så fisker du som regel litt for høyt i vannlaget og dermed blir ikke laksen godt nok tirret.

Dette er selvsagt en sannhet med litt modifikasjoner ettersom vi vet at laksen ofte stiger opp for å ta utstyret, men jevnt over tror vi på å presentere utstyret mye nærmere laksen. Og med det kommer også tap av utstyr, dessverre.

Eller, ikke for oss da... 

Tips nr. 5: Prøv ut forskjellige ting.

Laksen er en lunefull skapning. Det ene øyeblikket kan den trigges av en sluk som kommer forbi, mens den på et annet tidspunkt kan bli nysgjerrig på en flue som danser forbi.

Og dette kan snu på et blunk! Hvis du har prøvd utallige kast med favorittsluken din uten å få noe særlig reaksjon, så kan trikset være å ta fram noe annet bare for å prøve noe forskjellig fra det laksen har blitt vant til å se fare forbi seg.

Og tenk da gjerne litt på hvordan den nye sluken eller spinneren beveger seg i vannet. Er den annerledes nok enn den forrige? Har den en annen farge? Går den dypere eller høyere i vannet? Det er ofte ikke så mye som skal til, men du bør definitivt sørge for å bringe noe nytt til "forhandlingsbordet"!  Og hvis dette ikke funker, se tips nummer 2 ovenfor.

Vi er lidenskapelige laksefiskere og hjelper deg selvsagt gladelig med å velge ut utstyr eller gi flere råd og tips, så bare ta kontakt. Ellers er det selvsagt bare til å kikke litt på utvalget vårt innen fluefiske og haspelfiske som kan brukes til laksefiske, samt gode sluker, spinnere, wobblere og mye annet godt fiskeutstyr til laksefiske!

Lykke til, og skitt fiske!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)
. Vi bruker informasjonskapsler for blant annet å tilpasse innhold, for å analysere trafikk, og for å forbedre tjenesten på nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du bruk av informasjonskapsler i tråd med personvernbestemmelsene.